Enkel bytting av vann i massasjebad

Innimellom er det helt nødvendig å bytte vann i massasjebadet. Hvis du bruker tradisjonelle kjemikalier bør vannet skiftes hver tredje til fjerde måned. Bruker du SpaBoy kan det gå fra seks måneder til hele to år før vannet blir vanskelig å balansere og bør skiftes ut.

Det kan likevel oppstå situasjoner der du har behov for å skifte vann oftere. Det kan være for å fjerne såperester og oppløste stoffer fra badetøy og kjemikalier, eller hvis du ikke skal benytte massasjebadet over en lengre tidsperiode, flytte på massasjebadet eller eventuelt langtidslagre det.

Slik tømmer du vannet i massasjebadet:

  1. Slå av strømmen.
  2. Finn tappepluggen på ditt massasjebad.
  3. Åpne kranen og la vannet renne ut. Når badet er helt tomt kan du inspisere og rengjør etter behov. Det vil alltid være noe vann igjen i rør og dyser. Dette trenger ikke fjernes med mindre du skal langtidslagre badet.
  4. Lukk avløpsventilen.
  5. Fyll på nytt vann på samme måte som ved første oppstart FØR du setter på strømmen igjen. En hageslange fungerer fint.
  6. Skru på strømmen og gjennomfør oppstartsprosedyren.


Mer som er verdt å vite

Verdt å vite

Vannkvalitet og vedlikehold

I hovedsak er det to ting om definerer vannkvaliteten: Filtrering og desinfisering. Riktig og god vannkvalitet er et av de viktigste momentene for at massasjebadopplevelsen skal bli så fantastisk som du fortjener. I hovedsak er det to ting som definerer vannkvaliteten: Filtrering og desinfisering.

Filter

Filteret er viktig da dette plukker opp alger, kosmetikk, skitt, støv og andre urenheter. Selv om spabadets filtersystem er i drift flere timer om dagen for å fjerne partikler fra vannet, fjerner det ikke nødvendigvis bakterier eller virus (med mindre man har et såkalt mikrofilter, som i teorien skal fange opp bakterier.) For å fungere optimalt må filteret byttes med jevne mellomrom, med mindre man kjøper vaskbare filter.

Desinfisering

Et godt vedlikehold oppnås gjennom regelmessig og jevnlig tilsetning av godkjente desinfiseringsmiddel. Desinfiseringsmiddelet vil kjemisk kontrollere bakterier og virus som er til stede i spavannet.

Som eier av et spabad må du også ha kontroll på vannets kjemiske balanse og pH-nivåer for å bekjempe bakterier, algevekst og lignende. Dette gjør du ved å tilsette kjemikalier for å vedlikeholde riktige nivåer av total alkalitet (TA), kalsiumhardhet (CH) og pH.

pH

pH er målenheten for vannets surhetsgrad med en skala som går fra 0 til 14. Alt over 7 er basisk, mens alt under 7 er surt. 7 omtales som nøytralt. En god pH-verdi for vannet i et spabad vil ligge rundt 7,4 -7,6.

Alkalitet
Som nevnt over så kaller vi pH over 7 for basisk, men dette blir også kalt alkalisk. Her kan man fort bli noe forvirret. I denne sammenhengen snakker vi egentlig om hvor mange hydrokarboner vannet inneholder. Disse hydrokarbonene hjelper vannet å ha en stabil pH-verdi. Det er likevel nødvendig å sjekke pH-verdien regelmessig. Den anbefalte totale alkaliteten (TA) for ditt spavann er 80-120 ppm.

Kalsiumhardhet

De fleste produsenter av spabad anbefaler en kalsiumhardhet (CH) for vannet på 150‒200 ppm.
Vi anbefaler imidlertid ikke å tilsette kalsium hvis vannet er over 100 ppm, eller hvis det innkommende vannet har en svært lav kalsiumhardhet.

Sanitærstoff

Sanitærstoffene dreper bakterier og alger og hjelper mot skummdannelse. Man bruker enten brom eller klor for å gjøre denne jobben.

Måling og kontroll

Måling av både pH, alkalitet og sanitærstoff gjøres manuelt ved hjelp av teststrimler som reagerer med vannet og endrer farge alt etter hvilken verdi de måler.

Riktig vannbalanse og pH-kontroll vil redusere oppbygningen av belegg og metallkorrosjon, forlenge levetiden til spabadet og sørge for at desinfiseringsmiddelet fungerer optimalt.

Verdt å vite

Vannkvalitet og vedlikehold

Les mer +

Verdt å vite

Et massasjebad med lave kostnader

I disse dager får vi mye spørsmål om strøm forbruk på våre utendørs massasjebad. Mange har en oppfatning av at strømforbruket er veldig høyt. Ved normalt bruk (2 ganger i uken) så vil våre bad bruke fra 1500 til 2500 kwt i året og det med 39 grader varmt vann. Dette tilsvarer en kostnad fra 140-300kr i måneden for dere som har massasjebad hjemme.

Våre bad fra Arctic Spa har en rekke gode funksjoner som sørger for lavt strømforbruk. Bad kan blant annet leveres med «power management» gjennom SpaBoy appen, slik at badet varmer seg opp (varmekolbe slår inn) når strømmen er billigst. Med termoisolasjon tar vi vare på overskudds-varmen fra pumpene (50-55 grader celsius) og den varmen er med på å holde temperaturen i vannet «gratis» samtidig som den kan fungere som frostsikring om strømmen skulle gå i kalde perioder. Sist men ikke minst er våre bad bygget for et kaldt klima, hvor gradene er langt under frysepunktet. Dette gjør at våre bad fra Arctic Spas leveres med 10cm isolasjon i vegger og gulv.

Dette resulterer i at ved normalt bruk (2 ganger i uken) så vil våre bad bruke fra 1500 til 2500 kwt i året og det med 39 grader varmt vann.

Har du et massasjebad hjemme tilsvarer dette en månedlig kostnad fra 150kr opp til 300kr (eksludert nettleie og elavgift). En oversikt vises i tabellen nedenfor.


Mange vil kanskje tenke seg å skru ned temperaturen for å spare på strømmen og det kan være en god ide om en ikke skal bruke badet på en stund. Under her ser du et eksempel på 2 forskjellige bad med ulik temperatur innstilling.


Her er eksempel med 39 grader (143 kwt)

Her er et eksempel med 16 grader (46 kwt)

Verdt å vite

Et massasjebad med lave kostnader

Les mer +

Verdt å vite

Vintertømming av utendørs massasjebad

Om man velger å stenge ned badet for vinteren MÅ man ta noen forhåndsregler. Frost skader evt. andre følgeskader etter tømming / nedstenging dekkes IKKE av evt. garanti. Merk at vi anbefaler å holde badet i drift og heller skru ned temperatur, fremfor å tømme og stenge ned badet.

3 måter å vintertømme utendørs massasjebad.

Først tømmes badet på vanlig måte, - deretter ett av 3 alternativ:

  1. Legg frostvakt inn i kabinettet med egen skjøteledning.
  2. Bruk vannsuger for å suge ut alt vann fra rør og slanger ol. hvor det kan ligge vann ( gjerne i kombinasjon med frostvakt i kabinettet )
  3. Tilsett gift-fri frostvæske - Beregnet for massasjebad og svømmebasseng.

NB For alle 3 alternativ må badet dekkes med vanntett presenning eller lignende da sømmen i lokk er ikke vanntett.

NB Vi anbefaler streng tatt ikke bruk av frostvæske - Det er mange meter med rør, slanger og fordelere i et utendørs massasjebad, og du kan ikke være 100% sikker på at du har fått riktig mengde frostvæske blandet inn i alle krinkler og kroker, og da vil de stå i fare for å fryse/sprekke ved minus grader.

Vær også oppmerksom på at det selges bad i Norge med høyst forskjellig konstruksjon og isolasjon.

  1. Arctic Spa og Polarbad er termos isolert i yttervegg, og alt av rør, slanger og andre komponenter ligger innenfor en godt isolert yttervegg som gjør at en frostvakt vil holde absolutt alt frostfritt. Man har isolerte serviceluker på alle sider slik at man kan fysisk tilgang til alle komponenter i badet. NB har du et Arctic Spas Custom bad med Spaboy må sensor tas ut av badet om du velger å ikke bruke frostvakt. Husk at sensor må settes i beholder med vann slik den ikke tørker ut.
  2. Skumfylte bad, - Som Hot Spring, Sundance og Jacuzzi er fylt opp med konstruksjonsmasse på 3 av 4 sider som støtter opp karet. Motorrom-siden er oftest helt uisolert, og alt av rør og slanger vil være innkapslet av konstruksjonsmassen slik at en frostvakt ikke vil kunne holde dette frostfritt, i tillegg vil det være en håpløs oppgave å finne og reparere eventuelle frostskader.
  3. Bad med Bobleplast med sølvfolie som eneste isolasjon i yttervegg er vel ikke ment for vårt klima verken med eller uten vann. Her ligger det litt isolasjon bak selve karflaten og alt av rør og slanger som ligger utenfor isolasjon ligger i realiteten ute i kulden. Her vil selv en frostvakt bruke en formue i strøm uten å klare å holde rør og slanger frostfri. Slike bad må tømmes 100% gjerne i kombinasjon med frostvæske..

1. Frostvakt inn i kabinettet.

Plasser frostvakt i badets motorrom med egnet avstand til rør og utstyr (les veiledning på produktet når det gjelder sikkerhets avstand) Det kreves da en skjøteledning og egen strømkurs til denne frostvakten. Still inn termostat på ønsket temperatur.  Husk også å legge presenning over lokket slik at det ikke kommer vann inn i badet gjennom lokket.

Bilde av frostvakt (200 watt)

2. Tømmes 100% ved bruk av vannsuger

  1. Ta ut filter.
  2. Ta ut alle dyser.
  3. Åpne og ta av alle vridere / divertere / kraner oppe på kanten rundt badet.
  4. Åpne alle Skru / flenskoblinger inn og ut fra pumper og varme element osv.
  5. Bruk vannsuger for å suge ut vann fra alle rør, slanger og koblinger hvor det kan være vann, - husk også avtappingskranen

Hva er en vannsuger ?

3. Bruk av frostvæske.

  1. Skru av strømmen til badet og ta ut filteret. Sett alle dyser åpen stilling, og alle styringer (handlere)
  2. Tapp ned vannet til rett over innsugene i fotbrønnen (de store med små hull)
  3. Ha i frostvæske (3-4 liter) i fotbrønnen og i filterbrønnen (1-2 liter) – Beroende av størrelse på badet. Må bruke biologisk giftfri.
  4. Sett på strømmen til badet og start alle pumper og luftkompressorer i 10 sekunder. (Dukk, det kan sprute!!)
  5. Tøm ut resten av vannet og frostvæske, la drenering stå åpen
  6. Koble fra rørene til pumpene. Vannet fra hovedrørene vil da renne ut.

Frostskader dekkes IKKE av garanti.

Verdt å vite

Vintertømming av utendørs massasjebad

Les mer +