Rengjøring av utendørs massasjebad
Det er ikke vanskelig å rengjøre massasjebadet, men det er viktig at du gjør det ofte og regelmessig for å få en trivelig opplevelse.
Forebygging
Et massasjebad som står med vannet i vil være et perfekt sted for bakterier og andre urenheter. Partikler fra badetøy og kjemikalier vil også gradvis samle seg i vannet. Det gjelder derfor å ta noen forhåndsregler for å forebygge uønsket bakterievekst. På den måten slipper du ubehagelige overraskelser når du åpner lokket.
Noen grunnregler:
- Vær påpasselig med å dusje uten bruk av såpe, eller sørg for at all såpe er dusjet bort før du går i badet.
- Vask badetøyet ditt kun ved å bruke skylling i vaskemaskinen for å redusere de forurensende elementene i badevannet.
- Spising og drikking bør foregå andre steder enn i massasjebadet.
- Sørg for at lokket er på når massasjebadet ikke er i bruk.
Rengjøring
Selv med gode rutiner for forebygging må du innimellom frem med oppvaskhansker og klut for å vaske massasjebadet. Her er våre anbefalinger for rengjøring:
- Flekker og skitt fester seg ikke særlig godt på massasjebadet, så dette vasker du enkelt av med en svamp eller myk klut.
- Skal du vaske innsiden av karet kan du enten tømme badet for vann eller beholde vannet i, alt etter hvor omfattende vask du skal gjøre. Husk å ta ut sikringen hvis du skal tappe vannet!
- Det er viktig at du ikke bruker vanlige rengjøringsmidler som du bruker ellers i hjemmet når du skal vaske massasjebadet ditt, da dette kan skade skroget. Bruke heller litt eddik eller bakepulver for lett rengjøring.
- Har du tappet vannet kan du ta en runde med rørrens. Dyser vaskes enkelt over med en klut.
- Det kan være lurt å spyle bort grus og rusk i området rundt badet for å unngå å dra dette med seg opp i vannet.
- For rengjøring av lokket er bruk av bakepulver anbefalt, men du kan også bare spyle det av for en lett vask.
- Spyl eller skyll massasjebadet godt etter vask med rent vann.
- Skal du vaske badets indre, som rundt pumper og elektronikk og innsiden av lukene, så anbefaler vi at du slår av strømmen, og ikke bruker mye vann. Vann og elektronikk fungere dårlig sammen.
Mer som er verdt å vite
Verdt å vite
Vannkvalitet og vedlikehold
I hovedsak er det to ting om definerer vannkvaliteten: Filtrering og desinfisering. Riktig og god vannkvalitet er et av de viktigste momentene for at massasjebadopplevelsen skal bli så fantastisk som du fortjener. I hovedsak er det to ting som definerer vannkvaliteten: Filtrering og desinfisering.
Filter
Filteret er viktig da dette plukker opp alger, kosmetikk, skitt, støv og andre urenheter. Selv om spabadets filtersystem er i drift flere timer om dagen for å fjerne partikler fra vannet, fjerner det ikke nødvendigvis bakterier eller virus (med mindre man har et såkalt mikrofilter, som i teorien skal fange opp bakterier.) For å fungere optimalt må filteret byttes med jevne mellomrom, med mindre man kjøper vaskbare filter.
Desinfisering
Et godt vedlikehold oppnås gjennom regelmessig og jevnlig tilsetning av godkjente desinfiseringsmiddel. Desinfiseringsmiddelet vil kjemisk kontrollere bakterier og virus som er til stede i spavannet.
Som eier av et spabad må du også ha kontroll på vannets kjemiske balanse og pH-nivåer for å bekjempe bakterier, algevekst og lignende. Dette gjør du ved å tilsette kjemikalier for å vedlikeholde riktige nivåer av total alkalitet (TA), kalsiumhardhet (CH) og pH.
pH
pH er målenheten for vannets surhetsgrad med en skala som går fra 0 til 14. Alt over 7 er basisk, mens alt under 7 er surt. 7 omtales som nøytralt. En god pH-verdi for vannet i et spabad vil ligge rundt 7,4 -7,6.
Alkalitet
Som nevnt over så kaller vi pH over 7 for basisk, men dette blir også kalt alkalisk. Her kan man fort bli noe forvirret. I denne sammenhengen snakker vi egentlig om hvor mange hydrokarboner vannet inneholder. Disse hydrokarbonene hjelper vannet å ha en stabil pH-verdi. Det er likevel nødvendig å sjekke pH-verdien regelmessig. Den anbefalte totale alkaliteten (TA) for ditt spavann er 80-120 ppm.
Kalsiumhardhet
De fleste produsenter av spabad anbefaler en kalsiumhardhet (CH) for vannet på 150‒200 ppm.
Vi anbefaler imidlertid ikke å tilsette kalsium hvis vannet er over 100 ppm, eller hvis det innkommende vannet har en svært lav kalsiumhardhet.
Sanitærstoff
Sanitærstoffene dreper bakterier og alger og hjelper mot skummdannelse. Man bruker enten brom eller klor for å gjøre denne jobben.
Måling og kontroll
Måling av både pH, alkalitet og sanitærstoff gjøres manuelt ved hjelp av teststrimler som reagerer med vannet og endrer farge alt etter hvilken verdi de måler.
Riktig vannbalanse og pH-kontroll vil redusere oppbygningen av belegg og metallkorrosjon, forlenge levetiden til spabadet og sørge for at desinfiseringsmiddelet fungerer optimalt.
Verdt å vite
Trening i motstrømsbasseng
Et motstrømsbasseng, også kalt treningsbasseng, er utstyrt med kraftige motstrømsdyser som sørger for at du kan få en effektiv treningsøkt når enn det passer deg. Vi har alternativer som lar deg trene hjemme i egen hage hele året, samtidig som du kan bruke bassenget til rehabilitering og massasje.
Våre motstrømsbasseng fra Arctic Spas er såkalte allværsbasseng og kan til forskjell fra vanlige basseng brukes alle årstider utendørs. Dette gjør at du kan dra nytte av bassenget i større deler av året og trene når du vil, uansett vær.
Fordeler med å trene i et motstrømsbasseng
Ettersom vann gir mer motstand enn luft, må du jobbe hardere når du trener i et basseng enn ellers. Vannet i seg selv sikrer en mer effektiv treningsøkt, og når du i tillegg har motstrømsdyser, vil du få enda mer motstand. Dysene kan justeres etter hvor kraftig trening du ønsker, slik at du selv bestemmer hva slags økt du vil ha.
Effektiv trening i basseng styrker kondisjon og balanse med minst mulig slitasje på kroppen. Trening i vann er skånsom mot ledd og sener, noe som gjør at du kan trene hardt uten å utsette kroppen for tung belastning.
Treningsmuligheter i basseng
Takket være kraftige motstrømsdyser er våre bassenger optimale for trening. I tillegg til lengdesvømming og svømmetrening er det mange øvelser som egner seg godt i basseng. Et motstrømsbasseng er for eksempel supert for undervannsgåing/jogging, bevegelsestrening, roing og strikktrening.
For flere av våre bassenger er det mulig å kjøpe ekstrautstyr for roing og ulike strikker for forskjellige vannøvelser. For å «ro i bassenget» må du feste årer til to tilkoblingspunkter, slik at du får en slags undervanns romaskin. Dette er en øvelse som øker utholdenheten, gjør deg sterkere i kroppen og øker forbrenningen – og er naturlig nok enda mer effektiv i et motstrømsbasseng grunnet vann og dyser.
Bassengene våre har diverse festepunkter, slik at du kan koble på strikker og gjøre en rekke ulike strikkøvelser for styrke og balanse.
Et basseng for hele familien
Et motstrømsbasseng har langt flere bruksområder enn bare trening – her får du nemlig et spa og svømmebasseng i ett. Vi har basseng med kraftige motstrømsdyser for trening, i tillegg til terapiseter og massasjedyser for hydroterapi. Bruk motstrømsfunksjoneen når du ønsker en treningsøkt og terapisetene når du ønsker en deilig massasje – for eksempel etter treningen.
På grunn av stor plass og mange funksjoner kan bassenget også brukes av flere, til ulike formål, samtidig. Du kan for eksempel nyte en deilig massasje mens barna leker eller tar seg en svømmetur. Treningsfunksjonene kan også brukes av alle, uavhengig av evner og alder, da kraften på dysene kan justeres etter behov. Kombinasjonen av massasjeterapi, trening, velvære og fritid sikrer at hele familien kan ha glede av et motstrømsbasseng.
Ulike systemer for effektiv trening
Vi har en rekke kvalitetsrike basseng fra Arctic Spas, som leveres med ulike vannsystemer. Niagara-systemet har en vannstrøm som beveger seg opptil 750 liter per sekund. Denne kraftige strømmen vil garantert gi svømmere en utfordring og sikre en god treningsøkt.
Monsoon-systemet har sterke volumstråler med kraftig strøm, noe som er supert både for trening, lek og fritid. Noen av våre motstrømsbassenger leveres også med SpaBoy, som automatisk opprettholder ideelle vannforhold til enhver tid. Hvilke basseng som leveres med hvilke systemer vil være spesifisert under hvert enkelt produkt.
Rehabilitering etter trening
Våre motstrømsbasseng fra Arctic Spas bringer sammen boblebad, spa og basseng i skjønn forening. Massasje- og spafunksjone gjør at bassengene våre også er perfekte for restitusjon etter trening. Hydromassasje kan løsne opp såre muskler, øke blodsirkulasjonen, gi raskere restitusjon av muskelmasser og gi økt bevegelighet. Den perfekte avslutningen på treningsøkten, med andre ord.
Se hva en av våre kunder sier om sitt motstrømsbasseng
Verdt å vite
Vintertømming av utendørs massasjebad
Om man velger å stenge ned badet for vinteren MÅ man ta noen forhåndsregler. Frost skader evt. andre følgeskader etter tømming / nedstenging dekkes IKKE av evt. garanti. Merk at vi anbefaler å holde badet i drift og heller skru ned temperatur, fremfor å tømme og stenge ned badet.
3 måter å vintertømme utendørs massasjebad.
Først tømmes badet på vanlig måte, - deretter ett av 3 alternativ:
- Legg frostvakt inn i kabinettet med egen skjøteledning.
- Bruk vannsuger for å suge ut alt vann fra rør og slanger ol. hvor det kan ligge vann ( gjerne i kombinasjon med frostvakt i kabinettet )
- Tilsett gift-fri frostvæske - Beregnet for massasjebad og svømmebasseng.
NB For alle 3 alternativ må badet dekkes med vanntett presenning eller lignende da sømmen i lokk er ikke vanntett.
NB Vi anbefaler streng tatt ikke bruk av frostvæske - Det er mange meter med rør, slanger og fordelere i et utendørs massasjebad, og du kan ikke være 100% sikker på at du har fått riktig mengde frostvæske blandet inn i alle krinkler og kroker, og da vil de stå i fare for å fryse/sprekke ved minus grader.
Vær også oppmerksom på at det selges bad i Norge med høyst forskjellig konstruksjon og isolasjon.
- Arctic Spa og Polarbad er termos isolert i yttervegg, og alt av rør, slanger og andre komponenter ligger innenfor en godt isolert yttervegg som gjør at en frostvakt vil holde absolutt alt frostfritt. Man har isolerte serviceluker på alle sider slik at man kan fysisk tilgang til alle komponenter i badet. NB har du et Arctic Spas Custom bad med Spaboy må sensor tas ut av badet om du velger å ikke bruke frostvakt. Husk at sensor må settes i beholder med vann slik den ikke tørker ut.
- Skumfylte bad, - Som Hot Spring, Sundance og Jacuzzi er fylt opp med konstruksjonsmasse på 3 av 4 sider som støtter opp karet. Motorrom-siden er oftest helt uisolert, og alt av rør og slanger vil være innkapslet av konstruksjonsmassen slik at en frostvakt ikke vil kunne holde dette frostfritt, i tillegg vil det være en håpløs oppgave å finne og reparere eventuelle frostskader.
- Bad med Bobleplast med sølvfolie som eneste isolasjon i yttervegg er vel ikke ment for vårt klima verken med eller uten vann. Her ligger det litt isolasjon bak selve karflaten og alt av rør og slanger som ligger utenfor isolasjon ligger i realiteten ute i kulden. Her vil selv en frostvakt bruke en formue i strøm uten å klare å holde rør og slanger frostfri. Slike bad må tømmes 100% gjerne i kombinasjon med frostvæske..
1. Frostvakt inn i kabinettet.
Plasser frostvakt i badets motorrom med egnet avstand til rør og utstyr (les veiledning på produktet når det gjelder sikkerhets avstand) Det kreves da en skjøteledning og egen strømkurs til denne frostvakten. Still inn termostat på ønsket temperatur. Husk også å legge presenning over lokket slik at det ikke kommer vann inn i badet gjennom lokket.
2. Tømmes 100% ved bruk av vannsuger
- Ta ut filter.
- Ta ut alle dyser.
- Åpne og ta av alle vridere / divertere / kraner oppe på kanten rundt badet.
- Åpne alle Skru / flenskoblinger inn og ut fra pumper og varme element osv.
- Bruk vannsuger for å suge ut vann fra alle rør, slanger og koblinger hvor det kan være vann, - husk også avtappingskranen
3. Bruk av frostvæske.
- Skru av strømmen til badet og ta ut filteret. Sett alle dyser åpen stilling, og alle styringer (handlere)
- Tapp ned vannet til rett over innsugene i fotbrønnen (de store med små hull)
- Ha i frostvæske (3-4 liter) i fotbrønnen og i filterbrønnen (1-2 liter) – Beroende av størrelse på badet. Må bruke biologisk giftfri.
- Sett på strømmen til badet og start alle pumper og luftkompressorer i 10 sekunder. (Dukk, det kan sprute!!)
- Tøm ut resten av vannet og frostvæske, la drenering stå åpen
- Koble fra rørene til pumpene. Vannet fra hovedrørene vil da renne ut.
Frostskader dekkes IKKE av garanti.